Episode 2 is er

In deze aflevering:

  • De cancelculture van streamingdiensten
  • Terug naar de rekentafel
  • De verkiezingen komen eraan
  • De EU strikes back, met de Fransen en Noren in de lead
  • Twitter neemt Revue over
  • De 5e macht
  • Brexitperikelen
  • Clubhouse
  • Hack de beurs
  • En ASMR

En vind je deze podcast leuk tip dan je familie, vrienden, bekenden en onbekenden!

De cancelculture van streamingsdiensten

Het afgelopen jaar hebben we 2 fenomenen gezien. Allereerst kwamen er meer streamingdiensten bij. Naast netflix hebben Disney+, Prime Video zich bijvoorbeeld gemeld in de nederlandse markt. Ten tweede is de consumptie van die streamingdiensten geexplodeerd door Corona. Er is dus een schaarste aan content ontstaan om nieuwe abonnees te trekken naar die nieuwe diensten. En de streamingdiensten trekken alleen abonnees door exclusieve content. De kijkers hoppen nu van abonnement naar abonnement om die exclusieve content te bekijken en daarna het abonnement te stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat 46% van de consumenten in de afgelopen 6 maanden een abonnement hebben opgezegd.

De schaarste van content aan de ene kant en de versplintering van content aan de andere kant leiden dus tot hogere churn. Dit is normaal gesproken een reden voor marktconsolidatie. Dus minder aanbieders. De aanbieders zijn echter zo groot, denk aan Disney en Amazon, dat dat niet waarschijnlijk is. Wat denk jij dat er gaat gebeuren in het komende jaar met het aanbod van streamingdiensten? Zal de churn alleen nog maar verder oplopen? Lagere marges voor de Netflixen van deze wereld? Kunnen zij allemaal dit uitzitten? En hoe zit dat met de nederlandse streamingdiensten zoals Kijk en Videland?

https://www.latimes.com/entertainment-arts/business/story/2021-01-18/streaming-services-churn-hollywood-netflix-disney

Terug naar de rekentafel

De verkiezingen komen eraan

Het Nederlands verkiezingsobservatorium heeft een dashboard gemaakt waarmee je kan zien wat voor advertenties politieke partijen op facebook, Google en snapchat doen.nJe kan zien hoeveel ads ze hebben gedaan, hoeveel geld ze eraan uitgeven, hoeveel impressies dat heeft gegenereerd en op welke variabelen ze targetten . Microvariabelen zoals de buurt waar mensen wonen, de interesses die ze hebben of sociaal economische klasse ontbreken. FvD zet vooral in op facebook waar ze al bijna 50k hebben uitgegeven sinds september, D66 op Google, waar ze al bijna 100k hebben uitgegeven sinds september. Op snapchat is nog niet genoeg geadverteerd om opgenomen te worden in het dashboard

Je ziet helaas alleen groffe variabelen als geslacht, provincie en leeftijdsklassen. De PVV ontbreekt .Wat valt op of eigenlijk wat valt niet op: ads zijn vooral gericht op de veronderstelde doelgroepen, dus 50+ richt ads op 65+ qua leeftijd. Groenlinks target vooral jongeren en de grote steden, CDA vooral zuid nederland en de Christenunie vooral de bible belt.Wat valt wel op: Noord Nederland is de minst getargette regio. Jongeren en ouderen zijn de belangrijkste doelgroepen, mannen zijn rechts en vrouwen zijn links Blijf bij je doelgroep; is dat het beste advies wat jij zou geven als marketeer, Jeroen Verkroost? Als jongeren echt een belangrijke doelgroep zijn dan is facebook toch zonde van het geld?

https://dashboard.politieke-advertenties.nl/

De EU strikes back, met de Fransen en Noren in de lead

Vive la France

https://techcrunch.com/2021/01/21/google-inks-agreement-in-france-on-paying-publishers-for-news-reuse/

Ondertussen in Noorwegen

https://abcnews.go.com/Business/grindr-faces-117-million-fine-norway-regulators-alleged/story?id=75488466

Grindr, de dating app die vooral gericht is op mannen die van mannen houden, hangt een boete boven het hoofd van maar liefst 11,7 miljoen Amerikaanse dollars, voor privacy schending binnen de Europese Unie.

Dat is voor het eerst dat ik dit scenario in de praktijk zie opduiken. Bij de invoering van de GDPR, de Europese privacy wetgeving, werd al vaker het voorbeeld genoemd waarbij, bij ernstige schendingen van de privacy, tot 10% van de bruto omzet van een organisatie als boete opgelegd zou kunnen worden. Dat leek op dat moment vooral bedoeld om organisaties schrik om aan te jagen, en eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat een dergelijke boete ook echt opgelegd zou worden. Dat het dan ook nog om een Amerikaanse organisatie organisatie gaat maakt het nog ietsje spannender.

Waarom heeft Grindr deze boete dan wel opgelegd gekregen? Welnu, de boete komt vanuit Noorwegen, waar de privacyautoriteit Grindr ervan beschuldigt persoonlijke data van gebruikers op illegale wijze gedeeld te hebben met derde partijen voor marketing doeleinden. Daarbij werden een aantal grote programmatic advertisingbedrijven genoemd.

Het onderzoek vond plaats in 2019 en op dat moment trof de Noorse autoriteit bij Grindr nauwelijks informatie aan in de privacy policy over het delen van informatie. Weliswaar stond er dat gebruikers zouden moeten checken bij advertising partners hoe hun data door hen gebruikt werd,  maar er was maar sprake van één partner namelijk Mopub, het netwerk maar Twitter eigenaar van is.  Twitter stopte de samenwerking met Grindr niet lang daarna, maar wat blijkt uit het onderzoek is dat er met veel meer partijen daadwerkelijk data gedeeld werd, zonder dat dat vermeld werd.

Natuurlijk zegt Grindr dat ze geschrokken zijn dat, het een vergissing is, dat ze zeer zorgvuldig zijn met data en dat ze graag in gesprek gaan met de Noorse autoriteit, vooral omdat er geen intieme persoonlijke data gedeeld zou zijn. Enfin.

Het is de hoogste boete die de Noorse autoriteit ooit opgelegd heeft en ik denk dat het de hoogst opgelegde boete in Europa is voor een dergelijke overtreding. Het is een elk geval een spectaculaire case, en een case waar de wereld met belangstelling naar zal kijken vanwege de jurisprudentie die hier uit voort kan komen. Wat denk jij, is dit het begin van een lange reeks zaken vanuit Europese autoriteiten naar Amerikaanse bedrijven?

Gaat dit dan de manier zijn waarop we deze belastingontwijkers dan toch laten betalen voor het zakendoen in ons mooie Europa?

Twitter neemt Revue over

Groot nieuws van Twitter, met een vaderlands randje. Twitter heeft namelijk deze week Revue overgenomen. Dat is een Nederlands bedrijf van maar zes mensen dat een platform biedt om nieuwsbrieven te versturen. Bijvoorbeeld mijn persoonlijke nieuwsbrief over media marketing en innovatie publiceer ik al meer dan 100 edities met revue. Het is weliswaar een klein bedrijf en voor Twitter en zal het geen dure aankoop geweest zijn maar het is wel een hele interessante. Twitter zegt namelijk dat ze niet alleen het product maar ook het team aannemen en willen gaan uitbreiden. Revue zal zelfstandig zal blijven bestaan naast Twitter en zal er dus niet in opgaan.

Wat kunnen we hiervan verwachten, even los van hele blije gezichten in Utrecht waar in zes mensen plotseling wil uitmaken van een gigantisch wereldwijd platform?  De vraag is natuurlijk waarom Twitter dit doet en wat ze van plan zijn met revue.

De eerste signalen zijn in elk geval positief, Revue heeft een aantal betaalde opties nu goedkoper of gratis gemaakt en Twitter zegt van hun kant dat ze features zullen gaan toevoegen die het makkelijker maken voor de nieuwsbriefmakers om connectie te maken met hun publiek.  Bijvoorbeeld door mensen op Twitter attent te maken op het feit dat er ook nieuwsbrieven zijn van personen die je volgt op Twitter.

Ook wordt er gesproken over nieuwe functionaliteit waarmee nieuwsbrief makers een nieuw platform voor gesprekken met de lezers krijgen binnen Twitter.

Er is ook veel focus op betaalde nieuwsbrieven. Twitter zegt eigenaars van betaalde nieuwsbrieven te gaan helpen om van hun Twitter volgers betalende abonnees te maken. Volgens Twitter kunnen gebruikers ook inkomsten krijgen door hun volgers te door te verwijzen naar betaalde nieuwsbrieven. Wat denk jij van deze commerciële insteek, Jeroen?

 Ik had deze acquisitie ondanks dat ik zowel Twitter als Revue gebruiker ben totaal niet verwacht maar nu ik er zo naar kijk is het eigenlijk best logisch. Twitter is eigenlijk al een hele tijd bezig met meer content mogelijk maken binnen de Twitter omgeving  en beweegt al een tijdje in de richting van Long Form content, zoals dat zo mooi heet.

Immers in 2016 stopte Twitter al met binnen de beperking van 140 karakters foto’s en links mee te tellen. In 2017 verdubbelde het de 140 karakters voor een bericht naar maximaal 280 karakters en nog later kwam het met Threads, een feature die er voor zorgt dat gebruikers serie tweets aan elkaar kunnen koppelen om zo een langer verhaal kwijt te kunnen.

Daarnaast heeft het natuurlijk te maken met de dalende inkomsten uit advertising. Twitter is al een tijdje op zoek naar een nieuw businessmodel. Afgelopen jaar liet Twitter al eens weten naar abonnement opties te kijken en nu is het dan zo ver.

Ik denk ook dat Twitter goed geïnspireerd is door het recente succes van Substack, dat een grote vlucht neemt als betaalde nieuwsbrief dienst en waarop Twitter graag een antwoord wil hebben.

Daarnaast gaat, terwijl de hoeveelheid informatie op internet toeneemt, de kwaliteit van informatie achteruit. In mijn ogen zorgt juist dat ervoor dat mensen meer behoefte hebben aan gefilterde informatie van bronnen die ze vertrouwen en waar ze een band mee hebben. Of is dat wensdankden van een nieuwsbriefschrijver? Wat denk jij?

https://nos.nl/artikel/2366065-twitter-koopt-nederlandse-nieuwsbriefdienst-revue.html

De 5e macht

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/politie-en-facebook-houden-oproepen-tot-geweld-in-de-gaten/ar-BB1d51cq?fbclid=IwAR1bbZQZMP_sydrY_AUSXEVB6cQM9BoCSo3_ycjqMW-vAN5MIwasyIlDpg8&ocid=BingNews

We hebben in episode 1 al gesproken over de macht van tech bedrijven om bijvoorbeeld accounts van trump te blokkeren. Dat was het meest zichtbaar. Ook de kleinere techbedrijven trekken hun handen van trump af door bijvoorbeeld de ecommerce site niet meer te leveren aan de campagne van trump. Zoals we in episode 1 besproken gebeurde dit in de nadagen van trump. De avondklokrellen worden veelal gedeeld maar ook “georganiseerd” op sociale platformen. Facebook heeft aangegeven dat ze nu pro actief hierop gaan “scannen” en berichten verwijderen.

De grens wordt nu toch wel steeds vager tussen achteraf handelen door sociale media platformen of pro actief algoritmes loslaten op content die “oproept tot geweld”. Techplatformen zijn nu echt wel de 5e macht aan het worden. Het verwijderen van de oproepen tot geweld is daarmee ook het vernietigen van bewijs of zouden ze de verwijderde content delen met justitie?

Brexitperikelen

https://www.theguardian.com/politics/2021/jan/23/brexit-hit-firms-advised-government-officials-set-up-shop-in-eu

Omdat we erg houden van Brexit nieuwtjes het volgende: de britse autoriteiten bevelen engelse bedrijven aan om een vestiging op het europese continent te openen omdat veel van de handel vanuit de UK naar de EU landen bemoeilijkt wordt door de grenscontroles, het papierwerk en de invoerrechten

Ik ben nog steeds een voorstander van het opzetten van een website met het domein ergsn.eu (dat spel je als e r g s n punt e u.

Zou er een luisteraar mee willen helpen hieraan? Laat het weten via onze website https://www.dejeroenen.com

Clubhouse

https://mashable.com/article/what-is-clubhouse-app/?europe=true

In short: Clubhouse is an audio-based social media app. The company describes itself as “a new type of social product based on voice [that] allows people everywhere to talk, tell stories, develop ideas, deepen friendships, and meet interesting new people around the world.” •Basically, you can jump in and out of different chats, on different subjects, in something akin to a live, free-flowing podcast. You can simply listen or choose to throw in your thoughts. Imagine a cocktail party or, clubhouse.  Voguedescribed the app’s experience as “a dizzying bringing together of live podcast-style conversations, panel discussions, networking opportunities (some savvy people are already swapping ‘influencer’ for ‘moderator’) and advantageous multiple-room use (locked and private options are available so you can talk to pals too), the social-media app mimics real-life interactions.”  The audio itself, however, doesn’t leave the app. That’s the main rule: There’s no recording of conversations and they’re not saved.

Hack de Beurs

https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/reddit-wallstreetbets-short-gamestop/

Afgelopen week hebben kleinere handelaren op de beurs een groep shorts een hak gezet. De shorts zijn handelaren die erop gokken dat een beurskoers gaat dalen. De groep handelaren die elkaar opzoeken in een reddit groep genaamd wallstreetbets heeft massaal aandelen gekocht waardoor de beurskoers van Gamestop (de amerikaanse Gamemania) omhoog schoot en de shorts geld verloren

ASMR

https://www.diggitmagazine.com/articles/close-and-personal-wokies-asmr-your-virtual-girlfriend

Via Diggit Magazine, een online magazine over digitale cultuur van de Universiteit van Tilburg las ik een artikel van Inge van de Ven, assistent professor in Tilburg. Eigenlijk is het artikel een interview met Jasmine.

Jasmine is een ASMR content creator. Op wat dat precies inhoudt kom ik zo nog even terug, maar wat Jasmin maakt zijn Girlfriend Video’s. Dat zijn video’s voor mensen die nooit een vriendin gehad hebben, geen gelegenheid hebben om een relatie aan te gaan of gewoon eenzaam zijn. Voor die mensen zijn de video’s die Jasmine maakt primair bedoeld.

In de video’s praat ze tegen de camera, dus tegen de kijker, op een intieme manier, alsof je een relatie met haar hebt dus. En dat varieert van situaties waarin ze op de bank zit en met je praat alsof je net van je werk af komt en een zware dag gehad hebt, of alsof je haar net de vraag gesteld hebt waarom zij zo blij is met jou en jullie relatie, of bijvoorbeeld die past bij een setting waarbij ze je lekker in stopt als je samen gat slapen. Veel van de filmpjes bevatten in de beschrijving het woord ‘affirmation’ oftewel bevestiging. Even vaak spreekt ze expliciet haar waardering voor jou uit, op een manier die warm en oprecht aan voelt.

De techniek die ze daarbij gebruikt is ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response. Daarbij wordt de nadruk gelegd op een bepaald soort geluidjes dat je moet helpen ontspannen. Denk aan fluisteren, het geluid van vingers die over ruwe stof glijden, dat soort dingen. Niet iedereen is er even gevoelig voor, maar ASMR kan voor ontspanning, kippenvel en andere fysieke reacties zorgen.

Nou zou je kunnen denken dat dit allemaal nogal niche is, maar de dame in kwestie hij heeft binnen een jaar meer dan 40.000 abonnees op haar kanaal verzameld.

Als ik hier zo eens naar kijk, weet ik eigenlijk niet of ik het mooi moet vinden of er verdrietig van moet worden. Er is dus kennelijk echt zeer aanzienlijke groep mensen die zit te wachten op dit soort video’s. Of dus eigenlijk op aandacht en bevestiging van de medemens en dan wel zo sterk dat het zelfs al helpt als die medemens gewoon maar een video is op YouTube.

Dat jouw virtuele vriendin ook de virtuele vriendin is van 10.000en andere mensen is dan kennelijk niet zo’n groot probleem. Het grappige is dat verschillende wetenschappers zoals Sherry Turkle en Zygmunt Bauman geschreven hebben over het verlies aan gevoel, aan authenticiteit dat veroorzaakt wordt wanneer technologie gebruikt wordt in een emotionele setting. Volgens hen is het zo dat dat toch altijd ten koste gaat van de kwaliteit, dus van de intimiteit wanneer bijvoorbeeld mobiele devices gebruikt worden om een connectie te maken met iemand waarvan we houden of wanneer een robot een menselijke partner moet vervangen.  

Als ik naar de reacties op de filmpjes van Jasmine kijk, lijkt het erop dat we ons als mens misschien wel zo aan het ontwikkelen zijn dat dit probleem, van de technologische barrière, langzaam een minder grote rol gaat spelen.

Jasmine verteld dat als ze kijkt naar haar statistieken, de grootste groep kijkers in de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar zit en dat het vaak gaat om mannen ondanks dat ze haar content zo maakt dat ze niet specifiek gericht is op mannen.

De typische kijker is op zoek naar aandacht, waardering en ja, soms ook erotiek, maar dat is niet het belangrijkste ingrediënt. Volgens Jasmine zijn er bijvoorbeeld behoorlijk wat mensen bij wiens relatie beëindigd is of die een geliefde verloren zijn. Die wenden zich in eerste instantie tot haar filmpjes. Eerst maar weer eens een beetje gevoelsmatig oefenen met een virtual girlfriend voordat je weer het echte leven in stapt?

Kijkend naar het feit dat ook vooral jongere mensen hier in geïnteresseerd zijn stel ik mezelf de volgende vraag. Wat denk jij Jeroen, zou dit dan de volgende stap zijn in de evolutie van de mensheid, dat we zonder ons er nog al te veel aan te storen technologie en virtuele emoties integreren in onze meest intieme ervaringen?

Geef een reactie