Shownotes #10: De Metaverse

Tijdens de opnames van de podcast waren we live op Twitter Spaces dus we openen en eindigen met het ongemak van inception 😊

0:29 De JEROENEN live in spaces en toch ook weer niet

1:07 Wagen hört mit?

3:52 Synthetische stemmen

9:13 Liever Sooner dan later

10:23 De bescheidenheid van de AP

14:57 Nederlandse film is Amazon Original

17:10 De Leeuw is bijna van Amazon

21:53 Streaming met de NPO en RTL

36:42 Ode aan de blauwe E

40:57 Review scan model API framework

43:56 Nabrander uit de Metaverse

Wagen hört mit?

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-13/amazon-s-alexa-gets-biggest-auto-rollout-in-six-year-ford-deal?srnd=technology-vp

Synthetische voice

Welkom bij de Jeroenen. We gaan het vandaag hebben over synthetische stemmen. Klinken deze als een stem in de metro die een volgende halte aankondigen of is de kwaliteit beter en natuurlijk? Wat vind jij Jeroen?

Vervolgens heb ik de audio door een voice to tekst tool gehaald genaamd spext. Ook weer een hippe coole startup. Descript was cool maar ………….. is het echt. Dit is het resultaat in tekst:

Liever Sooner dan Later?

https://www.entertainmentbusiness.nl/film/onafhankelijk-europees-streamingplatform-sooner-komt-naar-nederland/

7,99 euro per maand arthouse films. Mooie collectie. Interface lijkt op een smart tv interface. Daar wordt je niet echt vrolijk van in een browser en ze moeten echt nog heel hard werken aan SEO.

Het ontstaan van Sooner

Sooner Belgium, het vroegere UniversCiné Belgium, is een initiatief van onafhankelijke Belgische producenten en distributeurs, ontstaan in 2008 samen met zijn partner UniversCiné France. We willen een alternatieve kijk op cinema bieden door de onafhankelijke film te verspreiden en ondersteunen.

De catalogus

Op Sooner vind je een rijke catalogus aan films terug, met een nadruk op hedendaagse Europese onafhankelijke cinema. Sommige films zijn reeds klassiekers, anderen bleven vaak onverdiend onder de radar of te kort in distributie. Wij bieden je graag de kans deze films opnieuw te ontdekken op Sooner.Achter de schermen

Films aanraden

Sooner gaat verder dan louter film kijken. Deel je lievelingsfilms via de sociale netwerken, maak je eigen whishlist, beoordeel je bekeken films met sterren, geef ons je mening en bewaar films die je nog wil bekijken in je wishlist.

De bescheidenheid van de AP

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/groei-ap-noodzakelijk-voor-digitaliserende-samenleving-en-vertrouwen-overheid

Misschien kun jij je nog herinneren dat we een paar weken geleden gesproken hebben over de Autoriteit Persoonsgegevens in onze podcast? Het was begin april en we hebben ons toen een beetje vrolijk gemaakt om het feit dat Aleid Wolfsen, de baas van de autoriteit persoonsgegevens, zijn budget graag wilde verhogen. Wij konden ons toen niet echt veel wapenfeiten herinneren en vonden het een nogal pittige wens om gelijk maar het budget voor de AP maal drie aan te vragen. Vooral omdat de onderliggende redenering, namelijk “we hebben meer mensen nodig om het aantal data lekken terug te dringen”, door de kamer beoordeeld werd als onvoldoende onderbouwd. Volgens KPMG “ontbrak de data” om dat hard te maken, weet je nog? De vurige wens van Aleid was toen om het budget van de AP van € 22 miljoen naar € 66 miljoen te brengen. Enfin. Deze week, dus een maand later, heeft de AP een “Position Paper” naar de informateur gestuurd.

Daarin stond dat het budget van de autoriteit persoonsgegevens omhoog moet naar € 100 miljoen, want “vergelijkbaar met andere Nederlandse toezichthouders”. Dat is natuurlijk wat dun als legitimatie, dus er kwamen nog wat ronkende teksten bij om het belang van deze investering te onderstrepen: “Alleen dan kan Nederland verantwoord economisch blijven groeien en verder digitaliseren. Nederland kan zo de voortrekkers rol vervullen die bij ons past als een van de meest gedigitaliseerde en innovatieve landen ter wereld” zo schrijft de AP.

Om te beginnen vind ik het wel lef hebben om, nadat je 66 miljoen niet krijgt, een maand later gewoon glashard om 100 miljoen te vragen. Daar is een commercieel talent verloren gegaan aan de ambtenarij. Maar bovendien de groei van 180 naar maar liefst 470 FTE aan ambtenaren bij deze toezichthouder klaarblijkelijk een randvoorwaarde om “gedigitaliseerd en innovatief” te zijn als land. Want dat is het gewenste doel, 470 man onder de vleugels van de AP in het kantoor op chique kantoorlocatie in Den Haag. Wat ik me dan vooral afvraag is hoe deze 470 ambtenaren Nederland dan precies gaan helpen om te digitaliseren en te innoveren. Wie het weet mag het zeggen… LINK (Position Paper, PDF, 6 pagina’s).

Nederlandse film is Amazon Original

De Leeuw is bijna van Amazon

https://www.theverge.com/platform/amp/2021/5/17/22441330/amazon-mgm-offer

De 9 miljard dollar die Amazon op tafel zou willen leggen voor de legendarische filmstudio MGM is een volgende stap in de streamingoorlog die al geruime tijd wordt uitgevochten. De inzet: exclusieve content.

Amazon heeft momenteel wereldwijd meer dan 200 miljoen Prime-leden, waarvan er 175 miljoen regelmatig kijken naar Prime Video, de videodienst die bij het abonnement is inbegrepen.

Maar qua content kan Amazon nog altijd niet tippen aan Netflix, allerlei bekroonde Originals ten spijt. In 2020 gaf het bedrijf 11 miljard dollar uit aan tv-programma’s, films en muziek voor Prime-diensten, 40 procent meer ten opzichte van het jaar ervoor.

Maar met 4000 titels van MGM (onder meer James Bond, Hobbit, RoboCop en Pink Panther, maar ook Stargate Atlantis, The Handmaid’s Tale, Get Shorty, Condor, Fame, American Gladiators, Teen Wolf en In the Heat of the Night) en eventuele producties uit eigen stal zou Amazon zijn rivaal direct kunnen verslaan.

Streaming met de NPO en RTL

NPO

Nederlandse publieke omroep 900 miljoen kosten, 140 miljoen reclame inkomsten. Inkomsten NPO plus is 2,95 euro *400.000 abo’s (spt. 2020) = 14 miljoen euro

Het meest recente jaarverslag is dat van 2019 en daar zat NPO plus verstopt in overige bedrijfsactiviteiten

RTL

Streaming revenue from TV Now and Videoland grew by 20.6 per cent to €170 million (2019: €141 million). Paying subscribers for Videoland grew 38 per cent to 0.903 million (end of 2019: 0.653 million)

Omzet RTL in NL 2020 was 497 miljoen, 58 miljoen winst voor belastingen = 12.2%

Doelgroep aandeel : 30% in 25-54 jarigen tussen 18-24 uur

TL  Nederland’s streaming service, Videoland, recorded subscriber growth of 38.3 per cent to 0.903 million paying subscribers at the end of 2020 (end of 2019: 0.653 million). The viewing time was up by 81 per cent year on year. Videoland’s high growth was largely driven by the second season of the Videoland original series Mocro Maffia and the reality format Temptation Island, both of which are exclusive to Videoland in the Netherlands. (uitgaven in NL en DE aan streaming content 117M)

Marge is dus 170/117=31%

900.000 abonnees a 5 euro pm = 54 miljoen per jaar =winst (54m*31%=16,74 miljoen per jaar)

Netflix ongeveer 3 miljoen abonnees in Nederland, Amazon prime 300.000 (?)  , Disney+ 600.000 in 2019

rtl-group-2020-fy-report.pdf (rtlgroup.com)

https://www.vergelijkstreaming.nl/blog/npo-start-plus/amp/

Ode aan de blauwe E

https://www.theverge.com/2021/5/19/22443997/microsoft-internet-explorer-end-of-support-date

Weet je waar ik echt een hekel aan heb? Als bedrijven je iets afpakken waar je een beetje van bent gaan houden. Zomaar ineens krijg je dan te horen dat een icoon komend jaar op 15 juni begraven wordt. Dat hebben ze besloten op hun hoofdkantoor, en niemand heeft jou gebeld.

Ik heb het in dit geval over Microsoft dat gewoon keihard een dolk in het hart steekt van Internet Explorer, met 25 jaar oud in de kracht van zijn leven. Internet Explorer is zo’n enorm icoon, dat mensen zich jaren lang afgevraagd hebben waarom het icoontje voor internet een E had als afbeelding in plaats van een I. Die goeie ouwe blauwe E met de gouden cirkel is voor hele generaties internetters het eerste waar ze naar zoeken op een computerscherm als ze online willen gaan.

Ja OK, ik weet ook wel dat op een gegeven moment een bepaalde zogenaamd trendy groep gebruikers begonnen is met het demoniseren van Internet Explorer. Omdat het wat langzamer zou zijn en niet zo goed gefinetuned kon worden met allerlei nerdy scripts en extensies zoals Chrome, maar joh, of het laden van een pagina nou een halve of driekwart seconden duurt maakt voor normale mensen toch helemaal niks uit… Microsoft heeft trouwens al in 2015 de opvolger voor Internet Explorer gelanceerd, genaamd Edge, maar nog steeds gebruiken hele volksstammen hardnekkig Internet Explorer, zélfs in 2021. Niet zomaar, maar omdat dat hetgeen is wat ze kennen, omdat is wat voor ze werkt, maar ook omdat ze een klein beetje houden van die blauwe E met die Gouden rand.

Dat weten ze bij Microsoft overigens ook wel, dus wat denk je dat ze verzonnen hebben om het afscheid makkelijker te maken? ‘Internet Explorer mode for Edge’. Dat betekent dat je stiekem Edge gebruikt, terwijl dat zich vóórdoet als Internet Explorer. Je reinste volksverlakkerij! Het is alsof iemand je vrouw afgepakt en omruilt voor een ander exemplaar, die met wat plastische chirurgie zo gerestyled is dat ze op een afstandje voor je geliefde kan doorgaan.

Enfin, laten we eerlijk wezen, het is toch echt wel een drama met marketing bij Microsoft. Zo vaak al hebben ze een iconisch merk gehad dat ze daarna stomweg weggooien en vervangen door iets anders, dat niemand kent en niemand wil hebben. Waarom de nieuwe, betere browser Edge noemen? Waarom niet gewoon de naam Internet Explorer blijven gebruiken? Waarom de term MSN weggooien, wat het nota bene tot werkwoord had geschopt? Waarom het merk Skype laten sterven? Onbegrijpelijke marketing keuzes. Bij Microsoft kunnen ze dat.

https://www-coindesk-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.coindesk.com/microsoft-azure-service-blockchain-close?amp=1

Review scan model API framework

https://www.pretwerk.nl/news/11014/review-scanner-analyseert-klachten-uit-reviews

Een Nederlands IT bedrijf met een geweldige naam wat mij betreft is Snakeware, uit, inderdaad, Sneek. Alleen om die naam al vind ik ze geniaal. Deze week lanceerden zij een nieuwtje waaruit blijkt dat ze misschien nog genialer zijn dan ik al dacht. Ze hebben namelijk een Review scanner ontwikkeld. Dat is een datamodel dat speciaal voor een klant wordt ontwikkeld op basis van model-as-a-service, opgeleverd als een API, die direct klaar is voor real-time gebruik en die vervolgens gemonitord en onderhouden kan worden. Klinkt geweldig, toch?

OK. Wat het daadwerkelijk doet is het razend snel lezen en classificeren van klant reacties. Overigens moet je je bij dat lezen niet al te veel voorstellen, want cijfers en emoji’s worden bijvoorbeeld niet meegenomen in de beoordeling. Dat lijkt mij niet zo handig omdat mensen emoji’s toch vrij vaak gebruiken om, jawel, emoties uit te beelden. Wat me op zich niet onbelangrijk lijkt bij klantreacties. Je kunt je afvragen of bedrijven hier garen bij gaan spinnen, bij deze Review scanner. We hebben het hier overigens over Staatsbosbeheer Kampeerterreinen, ook wel bekend als “Kamperen bij de boswachter” waarvan ik me slecht kan voorstellen dat ze overstroomd worden door een Tsunami aan klantreacties, maar enfin.

Goed. Snakeware roept “maak van een klager een vaandeldrager”. Het bedrijf ziet voor zich dat je dankzij deze software niet langer zelf hoeft te lezen wat je klanten melden op je eigen website, of wat ze aan reacties achterlaten op social media. Nou heb ik begrepen dat goed naar klanten luisteren en met ze omgaan best een vak op zich is, dus ik weet niet zeker of is het heel handig is om dat over te laten aan een algoritme…

Je zou natuurlijk ook kunnen overwegen, ik roep maar wat geks, puur als alternatief, om als bedrijf gewoon mènsen de reacties van je klanten te laten behandelen. Die boswachter waar je bij kampeert, bijvoorbeeld. Of heb ik nu definitief afgedaan als innovator?

Geef een reactie