Shownotes #11: De Boardmeeting

Welkom bij Episode 11. Na 10 episodes is het tijd voor de Jeroenen om een board meeting te houden. In een half uur bespreken we de belangrijke onderwerpen van De JEROENEN Incorporated zoals onze Purpose, Hire en Fire, Compeition en de Code of Conduct aan de hand van actuele cases. Dit audio verslag is vertrouwelijk en wordt niet bij de kamer van Koophandel gedeponeerd want zij verkopen ons mobiele nummer aan stickerverkopers. Tevens is op deze boardmeeting onze This Claimer van toepassing die je kunt vinden op www.dejeroenen.com

Hieronder een selectie van artikelen, van welke sommigen in de board meeting zijn besproken

Ik wil consolidatie

Afgelopen week maakte het Zweedse Viaplay (ze hebben niet eens een Nederlandse website) bekend dat ze de rechten van Formule1 hebben gekocht voor de Nederlandse markt. Naast formule 1 hebben ze ook darts en de Bundesliga voetbalrechten voor de Nederlandse markt. Dus de zweden worden eigenaar van de beelden van Max en MVG. Ze bestaan nog maar sinds 2018 en worden voor 40% gefinancierd door banken. De toekomst voor Nederlandse media ziet er niet goed uit met de Belgen die de uitgeverijen beheersen en de Zweden de betaalzenders.

Ze kopen groei door veel rechten op te kopen die allemaal gefinancierd worden. Hun laatste lening bijvoorbeeld was 4 miljard Zweedse kronen (net iets minder dan 400 miljoen euro). Ze draaien op Amazon net als Netflix. Een abo in zweden kost maar liefst 50 euro per maand.

Anders Jensen, NENT Group President and CEO, said:

“The Netherlands is an ideal market for Viaplay and a very attractive next step towards our ambition of becoming the European streaming champion. Our long-term and multi-market partnerships with key sports rights owners, together with our ever-increasing line-up of original and exclusive content, will enable us to offer Dutch viewers something new and unique. When bringing Viaplay to a new market, we look for clear opportunities to grow, innovate, collaborate and take leadership. The Netherlands delivers on all counts. Given the content offerings that we will now have for our international markets, I am confident that we will at the very least meet our target of 4.5 million international subscribers by the end of 2025. We look forward to sharing further updates in the coming months and at our next Capital Markets Day in late September.”

De versnippering achter betaalkanalen zet flink door voor sport.

Dus voetbal eredivisie live is ESPN/Fox.

Engels en Spaans voetbal is Ziggo Sport

RTL doet de Champions League en Talpa de Conference league

Afgezien van dat we als Nederlanders alles gratis willen kan het voorkomen dat als je echt alles van een sport als voetbal of tennis wilt volgen je meerdere abonnementen en in ieder geval meerdere kanalen moet doen. Open kanalen krijgen alleen de rechten als het wordt aangemerkt als een evenement van aanzienlijk belang. Dat is de formule 1 toch ook?

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/viaplay-maakt-het-voor-de-echte-sportliefhebber-n%C3%B3g-lastiger-en-duurder/ar-AAKpaiV?ocid=msedgntp

Roku in de US die een vergelijkbare strategie heeft laat zeer gezonde groei met 79% YoY zien https://ir.roku.com/static-files/8233f1fa-0263-4bb5-adb4-f0545a06a246

De cloud paradox

A16z, het bekende investeringsvehikel achter onder andere Clubhouse heeft een achterkant van het servetje analyse gemaakt. Daaruit blijkt dat de belofte van cloud computing die de hele IT industrie op zijn kop heeft gezet, slechts ten dele waargemaakt wordt. Bij een bepaalde grootte van het bedrijf (en we hebben het hier over bedrijven als dropbox, adobe, zoom en atlassian) zijn de elasticiteit en economies of scale van cloud paradoxaal genoeg negatief. Ze adopteren zo makkelijk cloud en verplaatsen zoveel niet geoptimaliseerde workloads naar de cloud dat de kosten van cloud duurder zijn en veel marge kosten. Volgens A16z kan het dan soms juist effectief zijn om weer weg te gaan van de cloud om zelf te investeren in een datacenter om marge te bevrijden.

Het “bewijs” is nogal dun, namelijk dropbox en een consultant en daar schiet de analyse toch wel tekort. Het echte punt is, en dat wordt even aangetipt aan het einde van het artikel, dat het verplaatsen naar de cloud op termijn geen besparing gaat opleveren (immers een cloud leverancier moet na 3-5 jaar minimaal break even zijn) maar dat organisaties die cloud adopteren niet optimaliseren voor de cloud, op infrastructure as a service blijven hangen en dus niet echt transformeren. Hoe ziet een directeur digitale transformatie dit?https://a16z.com/2021/05/27/cost-of-cloud-paradox-market-cap-cloud-lifecycle-scale-growth-repatriation-optimization/

Deze trend zet ook op andere gebieden door. Zo is een voormalige lieveling op het gebied van data analytics Cloudera van de beurs gehaald, zijn er schrijvers die weer van substack afgaan omdat de kosten van Substack te hoog zijn versus het rendement bij een bepaald aantal gebruikers.

Cloudera is mede eigendom van het investeringsfonds KKR die ook Exact, Qpark, Roompot en Upfield bezitten in Nederland

https://www.reuters.com/technology/kkr-clayton-dubilier-rice-take-data-analytics-firm-cloudera-private-53-bln-deal-2021-06-01/

Huawei gaat het proberen

Na Samsung en Microsoft gaat Huawei proberen Google’s Android te bedreigen qua marktaandeel. Deze move komt nadat ze vorig jaar verboden is om Android te updaten en andere sancties van voormalig president Trump. Daarom komen ze met een nieuw OS genaamd Harmony. Natuurlijk zijn door de sancties hun verkopen sneller gedaald dan de bitcoin prijs na een Elon tweet. Eigenlijk is er niets nieuws aan Harmony. Het is gewoon een fork van een oude Android versie.

Door wie wil jij liever gevolgd worden? Google of Huawei?

Google is ook begonnen met een new endpoint OS genaamd Fuchsia voor Nest achtige devices:

https://www.wsj.com/articles/huawei-targets-googles-dominance-in-smartphone-software-11622546088?redirect=amp#click=https://t.co/pkHplxgF1W

Coronamelder app

Uit de categorie Mosterd na de maaltijd: Nu de samenleving heropent, zou CoronaMelder een groter potentieel kunnen laten zien vanwege het toegenomen sociale verkeer, schrijven de onderzoekers. De kans dat meer mensen langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hebben met besmette mensen zal toenemen, afhankelijk van het vaccinatiebereik en de effectiviteit van het vaccineren.

Het team beveelt aan om voor het vergroten van het potentieel van CoronaMelder in een heropenende samenleving te zorgen dat er meer mensen de app downloaden, het gebruiken en de adviezen opvolgen. Want als meer mensen de app gebruiken, vaker sleutels delen en de adviezen beter opvolgen, is CoronaMelder veel effectiever. Daarnaast is het belangrijk voor de effectiviteit van de app dat de zogenaamde ‘vertraging’ wordt teruggebracht. Dat wil zeggen dat er minder tijd moet komen te zitten tussen het moment waarop iemand met een besmet persoon in aanraking is geweest en het ontvangen van een melding via CoronaMelder.

Boekentip

Elke podcast heeft een boekentip dus bij deze een aanrader voor de zomer: Amazon Unbound van Brad Stone. Ook als CD verkrijgbaar bij amazon.nl voor 47,17 euro ipv 15,02 euro voor de kindle editie.

Veel nieuwe inzichten over de boekenclub die Bezos organiseerde voor een exclusieve club mensen. Dit event werd Campfire genaamd dus daar kan je je wel wat bij voorstellen. Meer inzicht in campfire via: https://www.geekwire.com/2014/amazons-jeff-bezos-hosts-campfire-super-secret-literary-retreat-santa-fe/

Wat kan er fout gaan?

The digital wallet will securely store payment details and passwords and allow citizens from all 27 countries to log onto local government websites or pay utility bills using a single recognised identity, the newspaper said, citing people with direct knowledge of the plans.

The EU-wide app can be accessed via fingerprint or retina scanning among other methods, and will also serve as a vault where users can store official documents like the driver’s licence, the newspaper reported.

https://www.reuters.com/business/finance/eu-set-unveil-plans-bloc-wide-digital-wallet-ft-2021-06-01/

Wat kan er fout gaan? Deel 2

Amazon heeft per 8 juni project Sidewalk aangezet. En je kan opt outten! 😊

Sidewalk is eigenlijk dat een project om een mesh netwerk op te zetten door alle devices die iemand heeft van Amazon zoals Alexa een klein beetje bandbreedte vrij te geven als een soort open wifi netwerk. Vergelijkbaar wat Ziggo met haar routers heeft gedaan waardoor je bijna overal als Ziggo lid wifi zou kunnen hebben. Vanwege de spanning op privacy versus big tech is er wel een trend waar te nemen dat zelfs in de Verenigde Staten men zich hier zorgen over begint te maken. En de vraag is natuurlijk of Google dit ook gaat doen met haar NEST productlijn en Apple met de Airtags die dezelfde principes kunnen ondersteunen en de schaal hebben om dit te kunnen.

https://www.morningbrew.com/emerging-tech/stories/2021/05/12/apple-amazon-compete-new-wireless-networks

https://www.theverge.com/22463257/amazon-sidewalk-privacy-how-to-opt-out

Mining is goed voor werkgelegenheid

A major Chinese maker of bitcoin mining machines argued against an indiscriminate crackdown on cryptocurrency mining in China, saying the business helps make better use of electricity and contributes to employment and the local economy.

Zhang Nangeng, CEO of Nasdaq-listed Canaan Inc (CAN.O), told an earnings conference call that although cryptomining activities using fossil-fuel power hampers Beijing’s green efforts, those powered by clean energy should be spared from the crackdown. “For-profit miners prefer regions with low electricity prices that indicate oversupply, and likely energy waste,” Zhang said.

In addition, “bitcoin miners also help create jobs in impoverished regions and contribute to fiscal coffers.”

https://www.reuters.com/business/finance/mining-rig-maker-canaan-argues-against-wholesale-crackdown-bitcoin-mining-china-2021-06-02/

Mooooiii

Af en toe wordt je verast of ben je geïnspireerd door een mooi ontwerp. Ik las een artikel waarin Tesla een handelsmerk heeft aangevraagd .Ik zal toch even toelichten waar het handelsmerk over gaat maar het gaat om het ontwerp.

Tesla wil bij de zogenaamde supercharge stations ook een soort restaurant/drive in concept mogelijk maken, zodat je terwijl je Tesla oplaad je een koffie kan drinken met donuts of een burgermenu. Goed idee toch?

Maar nu het ontwerp wat bij dit handelsmerk zit. Dit is niet het logo van het omgekeerde anker maar het ontwerp van de letters TESLA. Wow toch? Dit lettertype past toch perfect bij een McTesla restaurant? Alle horizontale lijnen zijn borden, de T is een tafel, de A lijkt op een bijzettafel, de E op een stapel borden, de L op een stoel.

Blockchain kent echt wel nuttige toepassingen

Teksten en afbeeldingen worden online massaal gekopieerd, maar hoe bewijs je dat jij de eigenaar bent? Wat de Nederlandse startup WordProof betreft is het antwoord timestamps (tijdstempels), een vorm van auteursrecht gebaseerd op de Ethereum-blockchain. Daarmee legt de startup een ‘laag van vertrouwen over het internet’, zoals co-founder Frank van Dalen eerder zei tegen MT/Sprout. Met de plugin voor WordPress-websites kunnen media zoals NRC behalve eigenaarschap ook laten zien welke veranderingen er zijn gemaakt in een tekst

https://mtsprout.nl/startups-scaleups/5-nederlandse-startups-die-met-blockchain-de-wereld-veroveren