Shownotes #16: In mijn dromen ben ik vaak naakt

In deze episode hebben we 25 items over 23 onderwerpen, 2 verschillende eindes en 1 meta bonustrack na het einde wat doordoor niet het einde is.

We moeten eerst een afspraak maken over mèta en méta. Dus mèta is facebook en meta is betreffende het onderwerp zelf, dus refererend aan het onderwerp. Okay?

Denk je trouwens dat mèta zal blijven of dat we toch terug zullen vallen op facebook, net als dat we nog steeds google zeggen en niet alphabet

Microsoft intro voor “visually impaired”

Dronercials

https://www.youtube.com/watch?v=ZfIxBQEKRR4e

De Tuinman

Slecht nieuws voor bijbelverkopers

Meta, geboren als Facebook gaat ook haar advertentie mogelijkheden veranderen. Je kan nu niet meer groepen targetten op gevoelige categorien zoals geslacht, geloof etc.

De voorbeelden die ze geven lijken me ook slecht nieuws voor goede doelen adverteerders:

 • Health causes (e.g., “Lung cancer awareness”, “World Diabetes Day”, “Chemotherapy”)
 • Sexual orientation (e.g., “same-sex marriage” and “LGBT culture”)
 • Religious practices and groups (e.g., “Catholic Church” and “Jewish holidays”)
 • Political beliefs, social issues, causes, organizations, and figure

https://www.reuters.com/technology/facebook-removes-target-options-advertisers-some-topics-2021-11-09/

https://www.facebook.com/business/news/removing-certain-ad-targeting-options-and-expanding-our-ad-controls

Weer een poging

Er is een nieuwe zoekmachine opgestaan. We hebben al een keer zo’n poging besproken. Toen was dat een betaalde zoekmachine die in ruil voor die betaling je privacy bewaakte. Ik weet niet eens meer de naam en dat was deel van het probleem. Deze lijkt me kansrijker behalve dan dat je nu het alleen als Chrome extensie moet installeren. De naam ga je in ieder geval wel onthouden. Het is namelijk You.com. Hun doel is meer gericht op het bereiken van een doel, iets doen in plaats van gewoon te zoeken. Daarom geven ze niet alleen de webresultaten weer maar ook de kanalen zoals sociale media, nieuws. Allemaal in handige cards weergegeven in plaats van ellenlange lijstjes. Dus deze ga ik wel een tijdje proberen. Dus you.com

Over you.Com

The internet has changed in the last 20 years, so why still use the same search engine from 20 years ago? you.com is the search engine that summarizes today’s internet together with our users. you.com was founded by Richard Socher, former Chief Scientist at Salesforce and the fifth most-cited researcher in natural language processing, and Bryan McCann, who led natural language processing teams at Salesforce. The company is backed by Marc Benioff’s TIME Ventures, Jim Breyer, Day One Ventures, and others.

De satellieten strijd

Waarschijnlijk heb je wel gehoord dat Amazon satellieten netwerk wil opzetten rondom de aarde net zoals SpaceX dat gedaan heeft met Starlink om internet teogankelijk te maken voor iedereen. Geen idee trouwens hoe China dat gaat reguleren of blokkeren?

Het project heet Project Kuiper en is inderdaad vernoemt naar een Nederlander. Een wetenschapper die naar de VS emigreerde en daar staatsburger werd. Het systeem wordt ontwikkeld door Kuiper Systems LLC. Dit is een dochteronderneming van Amazon en dus niet van Blue Origin. Mooie barterdeal op komst tussen Bezos’ Blue Origin en Amazon dus.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Project_Kuiper

Amazon announced in April 2019 that they would fund and deploy a large broadband satellite internet constellation called Project Kuiper. It is expected to take up to a decade to fully deploy all 3,236 satellites planned for the full constellation in order to provide internet to “tens of millions of people who lack basic access to broadband internet.” Amazon has not announced if they intend to sell broadband service directly to consumers, but they will “offer broadband service through partnerships with other companies”.

De satellieten zullen in eerste instantie door United Launch Alliance worden ge orbit waar Boeing in zit en vanaf 2022 ook door Blue Origin. Het grappige is dat Boeing zelf ook een dergelijk satelliet netwerk wil exploiteren en daar al toestemming voor heeft gekregen. The plot thickens

https://gizmodo.com/boeing-wins-fcc-approval-for-satellite-internet-despite-1847993439?mc_cid=0ec99d2d14&mc_eid=49d3b210c1

Meta Brexit nieuws

Waarom zijn er geen Engelse journalisten/kranten aangesloten bij het consortium dat de Facebook leaks onderzoekt van Frances Haugen?

Nou omdat het consortium is opgedeeld in 2 groepen namelijk het Amerikaanse consortium en het niet Engels sprekende Europese consortium

Et tu Yahoo

Vorige keer melden we al dat LinkedIn zich terugtrekt van de Chinese markt en nu doet Yahoo het ook al:

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/02/yahoo-trekt-zich-definitief-terug-uit-china-a4063934 En dat terwijl Jerry Yang de inspirator is van Jack Ma

Nieuwe app

de app is in beperkt aantal markten beschikbaar waaronder Nederland. Op dit moment doet de app nog niet zoveel behalve dan dat het toegang wil tot al je contacten en je in de toekomst functionaliteiten geeft zoals het doen van een spelletje of quiz met je vrienden. Dus voorlopig blijft het een rode button die je in kan drukken.

Geen trends

Wat komt er niet naar Nederland? Het earnings season is voorbij. We kunnen de rekening opmaken. Wij krijgen geen zillow en ook geen peloton.

“the unpredictably in forecasting home prices far exceeds what we anticipated” oftewel een half miljard verlies dit jaar. Dus geen “ik wil van mijn huis af.nl”

Wat krijgen we wel. Nou electrische bestelbusjes van Rivian bijvoorbeeld. Het bedrijf is naar de beurs gegaan en bijna 100 miljard waard. Dat is meer dan Ford of General Motors. En zehbben nog geen busjes geproduceerd. Hoge verwachtingen dus. De huidige winnaars zijn Amazon en Ford. Zij zijn namelijk Initiële investeerders die de waarde van hunaandelen hebben zien vertienvoudigen door de beursgang.

Een andere winnaar is expensify. Zij gingen ook naar de beurs. Blijkbaar blijven bonnetjes indienen de moeilijkste app.

Peloton resultaten

https://investor.onepeloton.com/financial-information/quarterly-results

Streaming kost de sterren geld

https://www.economist.com/business/how-hollywoods-biggest-stars-lost-their-clout/21806186

  Denis Villeneuve, huffed magnificently that “to watch ‘Dune’ on a television… is to drive a speedboat in your bathtub.”

Omdat er grote vraag is naar content profiteren de studios enorm met heel veel geld om meer te produceren. Dit leidt tot meer werkgelegenheid voor het grootste deel van de industrie medewerkers maar niet zozeer voor de mega sterren omdat er geen echt blockbusters meer zijn of hun verdiensten gekoppeld zijn aan de box office van de bioscoop en minder aan de streaming deals.

What were they thinking?

Ik heb met jou een advertentie gedeeld van Huawei die op twitter gepromoot werd. Huawei of eigenlijk wawei deelt een filmpje van de tuinman van een kantoor van hen in China. De tuinman vertelt over #landscaping #whoweare #myway en het doel is mij compleet onduidelijk. Een chinese tuinman die een soort Japanse tuin inricht. Het mooiste vond ik dat hij zijn benzine grasmaaier had ingeruild voor een elektrische zodat de medewerkers van Huawei minder geluidsoverlast hadden. Die had hij beter in kunnen ruilen voor een zitmaaier want 26 voetbalvelden maaien met een gewone grasmaaier….

Dit is het bedrijf dat door Trump gesanctioneerd is en dus van een van de top telefoon producenten gezonken is naar de laatste plek zo ongeveer. Ze zijn van 38% marktaandeel naar 8% gegaan.

Misschien luidt het een nieuw tijdperk in want ze gaan zich toeleggen op digitale transformatie van traditionele industrieën zoals de kolenmijn industrie. Data beidt perspectief of zoals hun CEO het verwoord: “I believe peace is achieved through battles.”

De trend is waarschijnlijk dat alle Chinese tech CEO’s nu in de fysieke economie een transformatie moeten gaan doen. Was dat de reden dat Jack Ma in Nederland was om onze horticultuur te bestuderen?

https://www.ad.nl/westland/steelt-chinese-topman-alibaba-geheimen-van-westlandse-glastuinbouw~a24f6071/

Spotify Discovery? TikTok!

Jongeren ontdekken muziek aan de hand van de video memes op TikTok

https://www.theguardian.com/music/2021/nov/08/pen-banging-crooners-and-songs-about-broccoli-tiktok-outlandish-take-on-pop?mc_cid=4767567aba&mc_eid=49d3b210c1

Museum van vervalsingen. De echte NFT

By burying a needle in a needlestack, we render the original as much a forgery as any of our replications.

Copies reduce value but increase revenue.

https://moforgeries.org/?mc_cid=cf06f5ec38&mc_eid=49d3b210c1

De meta van metaverse

Iedereen heeft een probleem met de visie van MetaMark vanwege het huidige gedrag van FB maar wat is de metaverse nou eigenlijk? Volgens mark is het VR/AR die interoperabel is en waarin alle sociale activiteiten en interacties plaatsvinden. Is dat alles?

Wie hebben er allemaal ingetekend voor de metaverse: FB, Nike en Microsoft. Beter gepositioneerd lijken Niantix van Pokemon Go en Roblox

Bij Microsoft krijg je een snap cam voor je teams meetings. Nou nou. Zij willen Mesh als lijm gebruiken tussen de verses en dus krijg je een multimetaverse. De bouwstenen claimen is wat alle big tech bedrijven nu om gaan vechten! Daarom denkt facebook eh mèta erover om zelfs winkels te openen net als Apple. Mark is geobsedeerd door het device omdat Apple nu natuurlijk de regels bepaald voor apps.

https://www.theverge.com/2021/11/10/22774059/microsoft-teams-meta-facebook-workplace-integration?s=09

 Wat zijn de bouwblokken:

 • 1 verse of vele verses
 • Zelf kunnen bouwen zoals in games al gebeurt is of gedefinieerd zoals Microsoft Mesh en Horizon van Facebook eh Meta
 • VR of AR ?
 • Identity. Dit is het grootste probleem. Hoe interoperabel is jouw identiteit van de ene naar de andere universe? Dat je spulletjes overdraagbaar zijn en monetizabel ok, maar identiteit? Als je in een first person experience zit zie je jezelf sowieso niet (vaak). Gaat de metaverse uit spiegels bestaan om avatars te populariseren?
 • Transactioneel of  Monetizabel? Crypto of liever gezegd de blockchain heeft door middel van cryptografie gezorgd voor het kunnen schaars maken van digitale goederen gebaseerd op jouw persoonlijke niet overdraagbare sleutel en wallet in een gedecentraliseerde wereld. Maar crypto maakt ook mogelijk bezit te delen, contracten te sluiten zonder middlemen of een deel te bezitten. Wordt dit de default of blijven het traditionele betaalmiddelen?

Crypto fases:

 1. Bitcoin als concept
 2. Bitcoin als financieel transactiemiddel dankzij de illegale handel op Silk Road
 3. Ethereum als transactiemiddel sec middels smart contracts
 4. Ethereum als token voor Niet overdraagbare middelen

Je ziet dat als de concepten niet begrepen worden metaverse en web3 door elkaar gehaald worden. Als je de concepten wel snapt dan zie je dat NFT’s uit web3 een belangrijke pijler kunnen worden in de architectuur van de metaverse. Dat zal een clash zijn tussen het gedecentraliseerde karakter van de blockchain/web3 en de gecentraliseerde gedachten van de big tech bedrijven. Lees vooral dit artikel als je meer wilt begrijpen van web3 https://www.economist.com/the-world-ahead/2021/11/08/chris-dixon-and-packy-mccormick-on-the-future-of-crypto

Hoe gaan we meta bomben? In VR kan je niet meer videobomben of fotobomben

Mixed reality oculus. Dat is helemaal dystopisch. Camera’s voor je ogen om te laten zien wat voor je ogen zit.

https://www.fastcompany.com/90691700/facebook-wants-to-build-a-metaverse-microsoft-is-creating-something-even-more-ambitious