Shownotes #20: Handjeklapvertising

  Shownotes #20: Geouwehoer

Welkom in episode 20 in het jaar 2022. We razen weer ouderwets in 50 minuten door 15 onderwerpen, zodat je weer weet wat je niet wist. Van AI en NFT naar bigtech en folders. Van Floki en Musketeers naar CoD teams meeting

0:28      Geouwehoer

2:06      Musketeers

6:24      Kwebbelkop

9:09      Spooky drones

11:48    Het zou verboden moeten worden

13:54    ACM doet Apple pijn

19:10    Dogfight

22:38    Het boek van 2,6 miljoen

24:42    Handjeklapvertising

28:28    Chrome is de nieuwe cookie

29:50    Activision Blizzard

34:12    LinkedIn bril

40:05    Spotitube

44:16    Apple phone home

45:30    WeTranfer toch niet naar de beurs

48:30    Nee..nee

Alle links kan je terugvinden op www.dejeroenen.com  OF op www.metaverse.frl

Musketeers

https://www.diggitmagazine.com/papers/elon-musk-musketeers

Apple krijgt 5 miljoen euro boete

Dit kan oplopen tot maximaal 50 miljoen euro. Om dat te verdienen heeft Apple slechts 90 minuten nodig.

Deze case gaat erom dat dating app providers toegestaan moet worden om andere betaalmechanismen te gebruiken buiten de AppStore om. Apple heeft vervolgens aangegeven deze aanpassingen te doen. De ACM bestudeert deze veranderingen nu.

https://www.acm.nl/en/publications/apple-fails-satisfy-requirements-set-acm

Tegelijkertijd lijkt de Autoriteit Persoonsgegevens buitenspel gezet door een uitspraak van de rechter. Zodra de Ierse AP iets onderzoekt heeft de Nederlandse AP er niets meer te zoeken:

https://www.nu.nl/tech/6179041/autoriteit-persoonsgegevens-hoeft-google-van-rechter-niet-te-onderzoeken.html

Dogfight

Een nieuwe stap in junstmatige intelligentie. Terwijl Elon nog worstelt met zelf rijdende auto’s is het Amerikaanse leger begonnen met proeven om vliegtuigen niet alleen zelf te laten sturen maar ook de moeilijkste maneuvres te laten doen namelijk de Dogfight. In 2024 kunnen er dus luchtgevechten plaatsvinden zonder dat er mensen bij betrokken zijn. Mooie longread in The Newyorker.

https://www.newyorker.com/magazine/2022/01/24/the-rise-of-ai-fighter-pilots

Down

Alle koersen gaan naar beneden en terwijl Corona piek bedrijven als Peloton vechten om te overleven is ook de crypto markt ingestort. Een triljard (1000 miljoen) aan vermogen verloren op de crypto markt. We lijken weer terug te gaan naar een normale wereld. Vooral slecht nieuws voor El Salvador dat zich net gecommitteerd had aan de bitcoin.

https://futurism.com/the-byte/crypto-crash-destroyed-trillion-wealth

Spotifytube

Spotify stelt podcast makers nu in staat om ook bij de audiostream video aan te bieden. Uiteraard nu nog voor een aantal specifieke creators die zich hiermee natuurlijk direct verbinden aan Spotify. Zie bijvoorbeeld: https://open.spotify.com/episode/0ZCPQEwJo8ysISfprLnPY9?si=oC6iwP-NSAmq5pO-brildg&utm_source=native-share-menu&nd=1

Surveillance drones

Vind het toch wel een beetje spooky maar de business case is wel duidelijk. Geen camera’s en bewakers meer maar autonome drones die in een gebouw rondvliegen, observeren en alarm kunnen slaan. Cloud based, AI powered uiteraard!

Kwebbel NFT

Opensea is open

De iBril

https://www.digitaltrends.com/computing/apple-mixed-reality-headset-running-out-of-time/

Weg met de publieke omtroep

BOOS uitzending over the voice heeft 6 miljoen views in het eerste uur. Wow

WeTransfer

Gaat naar de beurs voor een totale waarde van iets minder dan 2 miljard. Wat ik opvallend vind is dat er zo weinig betalende abonnees zijn. De onderneming biedt zijn bestandenverstuurdienst gratis aan met reclame, maar heeft ook een abonnementsmodel voor al zijn diensten samen. Het bedrijf heeft 87 miljoen gebruikers en 387.000 abonnees

https://mena.nl/artikel/wetransfer-gaat-volgende-week-naar-de-beurs

En toch weer niet:

https://mena.nl/artikel/wetransfer-blaast-beursgang-af-op-het-nippertje

Het boek van 2,6 miljoen

Prijsafspraken tussen Google en Facebook

https://gizmodo.com/googles-pichai-metas-zuckerberg-backed-alleged-ad-pric-1848363061

Microsoft neemt Activision Blizzard over https://news.microsoft.com/features/microsoft-to-acquire-activision-blizzard-to-bring-the-joy-and-community-of-gaming-to-everyone-across-every-device/

De CEO van AB verwoordde het als partnerhip: In considering possible partners, all roads ultimately lead to Microsoft. Like us, they have been making games for a long time. Microsoft has already distributed games to hundreds of millions of the world’s computers and computing devices and has technologies and innovation that will support the next generation of games.