Shownotes #9 De Fitties

Na 12 jaar gaat Twitter het helemaal maken, nu de taart groeit wil iedereen zijn deel opeisen, briljante en niet briljante marketing en privacy versus de techbedrijven

  • 0.29 Robothond terug naar het asiel
  • 2.42 Wij zijn Creators
  • 4.16 Twitter is da bom
  • 14.42 Zero euro winstbelasting
  • 16.27 Apple advertising
  • 17.24 Apple en de Duitsers
  • 20.26 Epic fail
  • 32.29 Niet briljante marketing
  • 35.05 Pump n Dump
  • 38.29 Back up your cloud back up
  • 42.30 Briljante marketing van Signal
  • 44.13 Kan de CEO vervangen worden door AI?

Man versus Machine

De politie van New York heeft een robothond Spot, eh Digidog van Boston Dynamics in dienst genomen. Deze hond werd ingezet om mee te helpen met surveilleren. Het bericht kan je teruglezen op onze website www.dejeroenen.com .

Nu heeft de NYPD alweer besloten om de hond te ontslaan omdat er teveel “Public outrage” over was. Men vond het geen goede besteding van belastinggeld ook al worden er al sinds jaar en dag robots gebruikt bijvoorbeeld bij het ontmantelen van bommen.

https://futurism.com/nypd-fires-robot-dog

Koop nu parfum van De JEROENEN

We leven in de creator economy. Alles draait om creators. Clubhouse, onlyfans etc. Daar richt techbedrijf Pietra zich nu op en we hebben een enorme kans om onze brand van de JEROENEN nu ook uit te breiden met onze eigen merchandise maar ik dacht eigenlijk vooral aan een De JEROENEN parfum?

Roadblocks to traditional retail can explain early demand for Pietra’s services. More than 300 product lines were created on Pietra during its beta period. As of Wednesday, 15,000 creators are “in the pipeline” to launch additional collections; a Pietra spokesperson told us this list is still growing. Materials shared with Retail Brew showed off early successes, like a skincare brand by microinfluencer Ella Rose McFadin (113k Instagram followers), which sold out in two minutes.  

Forget Sponsored Content. Pietra Wants a Consumer Brand for Every Creator (morningbrew.com)

Twitter is da bom

Twitter heeft een geniale nieuwe strategie en is het meest interessante sociale netwerk van dit moment.

Ken jij Nuzzel, Jeroen? Ik was daar een enorme fan van. Het bestaat al een tijdje niet meer zelfstandig maar het was een startup die, gekoppeld aan jouw Twitter account, ging bekijken wat mensen in jouw netwerk voor content deelden op Twitter, en jou vervolgens dagelijks een samenvatting mailde over welke dingen die dag vaker gelezen en gedeeld werden door mensen in jouw netwerk. Ik vond het een redelijk geniaal concept, zo krijg je een soort best of Twitter maar dan puur gebaseerd op het gedrag  van mensen die je zelf uitgezocht hebt om te volgen. Ik gebruikte dat graag, ook als een van de inspiratie bronnen voor mijn nieuwsbrief en deze podcast.

Je kon ook je eigen nieuwsbrief beginnen op Nuzzel. Daar ben ik ook begonnen met mijn eigen nieuwsbrief, de eerste 39 edities verschenen zelfs als Nuzzel newsletter. 189 leden had ik toen. Inmiddels zijn het er bijna 600, dus 2/3 herinnert zich dit niet eens. Was jij toen al lid, Jeroen? Enfin, ik spreek in de verleden tijd omdat afgelopen woensdag Nuzzel voor het laatst berichten uitstuurde. Nuzzel was in eerste instantie al overgenomen door een ander bedrijf, dat Scroll heet, en dat zelfde Scroll is op zijn beurt overgenomen door Twitter.

Waarom is dit nou interessant? Omdat ik denk (en hoop) dat deze service straks terug gaat komen als functie binnen Twitter, maar ook omdat het laat zien waar Twitter naartoe gaat. En dat is echt wel interessant. Ja, ik weet ook wel dat een heleboel mensen Twitter allang afgeschreven hebben als een plek waar alleen maar fitties uitgevochten worden en wappies de wereld proberen te overtuigen van hun talent als viroloog of vrijheidsstrijder. Maar daarmee doe je Twitter tekort. Twitter is namelijk van alle sociale media het meest real time, het meest gericht op het delen van nieuws, journalistiek en actuele informatie. Bij een televisieprogramma of een sportwedstrijd is Twitter hét live platform en als je mensen met de juiste interesses volgt, kun je aan Twitter ook een hele goede informatiebron hebben op diepgaande onderwerpen. Daarnaast heeft Twitter een steeds breder aanbod met ook Twitter nieuwsbrieven, dankzij de aanschaf van het Nederlandse Revue, en Twitter Spaces voor live audio.

Enfin. Dankzij Twitter kom ik dus op allerlei plaatsen terecht die in elk geval één item hebben dat ik interessant vind. Daar past de overname van Scroll deze week perfect bij, want die applicatie maakt het mogelijk dat in een netwerk van aangesloten sites elke contentmaker een kleine betaling ontvangt voor elk bezoek. Voor gebruikers ook fijn, want dat kan dan zonder de Paywall tegen te komen en zonder dat je een apart abonnement op al die sites en diensten hoef te nemen. Aangesloten partijen zijn er momenteel meer dan 360, vooral Amerikaans, waaronder bijvoorbeeld The Verge, The Atlantic, Vox, Allmusic, DailyBeast, Jalopnik, BoredPanda, Buzzfeed news en Slate.

Mijn beloning is bovendien dat ik er geen advertenties meer tegen kom, wat prettiger is. Het voordeel voor de makers is dat ze voor elke passant geld ontvangen (en wellicht meer data over de bezoekers) en dat ze niet eerst een abonnement hoeven te verkopen. Twitter zit perfect in het midden van dit model als de partij waaraan je dan maandelijks bijvoorbeeld € 10 betaalt, om zo te betalen voor de content en om geen advertenties meer te zien. Dat het model van Scroll enorm goed kan gaan werken bij Twitter komt niet alleen doordat Twitter het aanbod aan het verdiepen en uitbreiden is, maar ook vooral omdat Twitter al 200 miljoen dagelijkse actieve gebruikers heeft, waarmee ze de vraagkant van het market place model perfect kan invullen. Daarmee wordt Twitter ook minder afhankelijk van advertenties. Ik verwacht dan ook een ad-free Twitter versie als onderdeel van de propositie. Mind you; daarmee zou Twitter het eerste sociale netwerk zijn dat zichzelf op termijn niet meer hoeft te financieren met advertenties. Jeroen, jij bent ook een Twitter gebruiker, zou jij 10 euro per maand overhebben voor een Twitter plus een flink aantal achterliggende sites die je zonder paywalls en advertenties kunt zien?

Wat ik trouwens ook slim vind is dat Twitter dit jaar zichzelf relatief goedkoop maar liefst drie verschillende technologieën koopt om de stap naar inkomsten uit abonnementen mee te kunnen maken. dit weer een overname is van Twitter waarbij ze een bedrijfje met mooie, schaalbare technologie kopen, dat maar heel weinig medewerkers heeft. Revue had 6 medewerkers, Scroll had 13 man in dienst. En ook het team van Breaker, de technologie die Twitters’ Spaces live audio functie leverde, bestond zelfs maar uit twee mensen.

Twitter is daarmee voor mij het meest interessante technologiebedrijf van dit moment, dat aangetoond heeft een neus te hebben voor talent en slimme technologie, goedkoop weet in te kopen, en eindelijk zijn schaal slim begint te gebruiken en op weg lijkt te zijn naar een gezond nieuw businessmodel waarbij zowel waarde voor bedrijven als consumenten wordt toegevoegd.

https://stratechery.com/2021/market-making-on-the-internet/

Apple en de Duitsers

Ook geinig: Mathias Döpfner van de Duitse uitgeefgigant Axel Springer schrijft in januari een ronkend blog, vormgegeven als een open brief aan mevrouw Von der Leyen, de voorzitster van de Europese commissie. Zijn belangrijkste punten staan, heel ordentlich, bovenaan het stuk:

  1. Big tech companies shouldn’t own the private data of citizens.
  2. Before Europe heads too far down the wrong path, we should give data back to who it belongs to: the people.

Bijna te mooi om waar te zijn, dat deze Duitse CEO zich ontpopt tot de Ché Guevara van de consumentendata. Toch?

Puntje van ironie 1: Hij plaatst dit op Businessinsider, op een pagina die direct tientallen trackers inlaadt om de lezer mee te volgen.  Pijnlijk, toch?

Puntje van ironie 2: Eind april klaagt de Duitse branchevereniging voor Advertising, Apple aan voor het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit. Axel Springer is een van de belangrijkste leden van deze club. Het probleem dat Axel Springer en vrienden hebben met Apple? De beperkingen op user tracking in de nieuwste Apple update. Maar echt hé!

Ze zeggen dat Apple zijn marktmacht misbruikt door het voor uitgevers onmogelijk te maken om gebruikers te tracken op een iPhone zonder dat de gebruikers daar expliciete toestemming voor gegeven hebben.

Fascinerend, toch? Is dit nou onkunde, of is het schaamteloosheid, wat denk jij Jeroen?

https://www.businessinsider.com/big-tech-private-data-facebook-google-apple-europe-eu-2021-1

https://www.cnbc.com/2021/04/26/ios-14point5-apple-iphone-software-leads-to-german-antitrust-complaint.html

Epic Apple battle

Lang leve powerpoint. In plaats van ellenlange documenten die in de rechtzaak gebruik worden heeft the Verge 2 slideshows gepost over de strijd tussen Epic en Apple. Epic de maker van het populaire spel Fortnite wil namelijk niet meer 30% van de inkomsten afdragen aan Apple voor zogenaamde In App Purchase. Ze hebben daarvoor zelfs een alliance opgezet waar ook een partij als Spotify in deelneemt. Deze rechtzaak wordt denk ik een Epic fail maar de slides geven wel wat mooie inzichten over hoe Apple en Epic zich positioneren in deze zaak. Een paar highlights:

Apple (verdediging Apple Opening Demonstratives – DocumentCloud):

  • Wij bieden het beste platform voor developers, niet alleen qua resources voor ondersteuning maar ook marktpotentieel. 180 miljard app downloads tot 2017. En zeker niet onbelangrijk: het is veilig voor gebruikers (Wij van Apple adviseren Apple)
  • Er is geen enkele marktplaats die minder dan 30% pakt
  • Wij zijn niet anti competitive. Het is maar welke definitie je hanteert van de markt
  • Wij van Apple adviseren Apple
  • Wij van Apple adviseren Apple

Epic ( Plaintiff):

  • Apple heeft een masterplan. It’s all about control and monopoly
  • Steve Jobs heeft ooit gezegd: “we don’t intend to make money off the App Store”, We love free apps”
  • Niks veilig. Teveel scam apps

Here are Apple’s and Epic’s full slideshows arguing why they should win at trial – The Verge

Niet briljante marketing

https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/volkswagen-onderzocht-door-sec-om-mislukte-1-aprilgrap/

Nog even kort terugkomen op de 1 april grap van Volkswagen, dat zichzelf zogenaamd Voltswagen zou gaan noemen. De vorige keer heb ik al een diepteanalyse gegeven van deze strategie, dus die ga ik hier omwille van de tijd niet herhalen, ook al bestond de analyse dan ook maar uit twee woorden. Waarom ik er op terug kom; deze grap heeft nog een staartje gekregen.

Volkswagen ligt in de Verenigde Staten namelijk onder de loep van de Securities and Exchange Commission, de SEC. Dat is de Amerikaanse beurswaakhond. Die starten een onderzoek naar de grap omdat zij denken dat deze grap mogelijk een positieve invloed gehad heeft op de beurskoers van Volkswagen, en dat is een issue. Je mag een beurskoers namelijk niet beïnvloeden door misleiding, het schijnt dat daar regels voor zijn.

Maar wat ik me vooral afvraag; volgens mij vond echt iedereen deze grap volkomen kut, conform mijn analyse. Waarom zouden ze bij de SEC in hemelsnaam denken dat die grap dan een positieve bijdrage aan het koersverloop heeft geleverd?

En stel dat je als bedrijf wél een geniale 1 april grap zou maken, die daadwerkelijk leidt tot een golf van waardering en een positieve beursreactie? Ben je dan aan het frauderen als bedrijf?

Dit zou wel verklaren waarom veel autoreclames zo ongelofelijk saai zijn, altijd maar weer een metallic zilveren auto gefilmd met een droneshot van bovenaf, rijdend op een bochtige weg door woeste natuur, op weg naar een vuurtoren in de verte… Ze mogen niet anders natuurlijk, van de legal afdeling, bang om een slapende beurswaakhond wakker te maken.

Back up you cloud back up

Iets wat onlangs voor veel ophef zorgde op het internet: een dame kon niet meer bij haar eigen document, dat was opgeslagen op een Google Drive

Vraag me af hoeveel mensen zich dit beseffen. Dit Microsoft, Apple en Google namelijk allemaal. Ik ken iemand wiens Microsoft account *geheel* afgesloten is omdat hij iets op zijn Onedrive had staan dat niet door de beugel kon. Hij wist zelf niet wat dat dan was en is daar ook nooit achter gekomen. Was al zijn documenten kwijt, foto’s, alles. Computer says no. Lang lullen, kort lullen, niks terug gekregen behalve een verwijzing naar de EULA.

Dit is wat gebeurt. Iemand stuurt iets naars of goors via zo’n whatsapp groep vol met ongein. Komt automatisch op je telefoon te staan. Wordt daardoor automatisch gebackuped naar de cloud. Het Amerikaanse algoritme vindt dat het niet door de beugel kan. Pats, slot erop.

Enfin. Ik heb al mijn folders weer op local sync gezet.

Fittie tussen Facebook en Signal  

Signal zegt dat hun advertentiecampagne die ze op Facebook wilden draaien werd afgewezen en dat daarna hun advertentie account werd verwijderd. Facebook zegt dat Signal ontoelaatbare advertenties wilde aanbieden.

Moeten CEO’s vervangen worden door AI

Het verschil tussen de verdiensten van CEO’s versus de gemiddelde werknemer zijn de afgelopen 30 jaar aanzienlijk gegroeid. In de VS verdient een CEO nu gemiddeld 320 keer het salaris van een gemiddelde werknemer, aldus het progressieve Engelse blad de New Statesmen. De CEO van het Engelse Picnic (Ocado) verdient zelf meer dan 3000 keer het gemiddelde salaris.

Aangezien veel taken van een CEO ook door zijn of haar staf worden gedaan en het werk zich concentreert op het nemen van beslissing lijkt de vraag of een CEO ook vervangen kan worden door A.I. ook redelijk. A.I. is zich nu aan het richten op iets wat met decision intelligence noemt; beslissingen nemen op basis van context. En als je 300 x 40000 euro (12 miljoen euro) kan investeren in AI om beslissingen te nemen dan bespaar je nog steeds 20 x 40000 euro.

Als ik kijk naar onze vaderlandse trots Thuisbezorgd dan heeft Jitse Groen ongeveer 500k verdient in 2020.

Koeriers (ongeveer 3000 gemiddeld wereldwijd) kosten 72 miljoen wat gemiddeld neerkomt op 24.000 euro. Jitse verdient dus 21x zoveel als een koerier.

En staf (ongeveer 6200 gemiddeld wereldwijd) kosten 350 miljoen wat gemiddeld neerkomt op 56.000. Jitse verdient dus 9x zoveel als een gemiddelde werknemer.

Maar met ongeveer 10% van de aandelen is hij toch nog 1,2 miljard waard

Dat is goed toch?

https://www.newstatesman.com/business/companies/2021/04/ceos-are-hugely-expensive-why-not-automate-them

Politiek op de werkvloer

This is a developing story… en alleen in de shownotes!

Vorig jaar verbood Coinbase (luister vooral nog een keer naar episode 8 waarin we coinbase bespraken) politieke en maatschappelijke gesprekken op de werkvloer.

Nu is er een nieuwe rel ontstaan bij Basecamp. Dit amerikaanse techbedrijf dat collaboratiesoftware maakt heeft vorige week intern eenzelfde decreet uitgevaardigd. De achtergrond van de rel is dat de klantenservice al sinds jaar en dag een lijst bijhield van grappige achternamen van klanten, waaronder ook klanten uit Afrika en Azie. Nadat Basecamp ook nog een Diversity en Inclusion lead had aangenomen die het bedrijf doorlichtte en deze lijst weer intern naar boven kwam drijven hebben de 2 eigenaren van het bedrijf besloten om politiek te verbieden. De eigenaren hebben iedereen een severance ackage aangeboden die zich hier niet in kan vinden. Dit heeft nu geleid tot het vertrek van 20 van de 60 werknemers die de pijp aan maarten hebben gegeven.

https://www-theverge-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.theverge.com/platform/amp/2021/4/30/22412714/basecamp-employees-memo-policy-hansson-fried-controversy

Geef een reactie