Shownotes #6 RTL, Clubhouse PR, Substack, NFT Art Gallery, EU en startups, Marketing met kunstmest ….

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Podcast

Deze episode:

Fraude met Poep, Marketing met kunstmest, Kunst NFT, Substack, De EU en startups, Clubhouse PR, RTL

En een leuk aanbod voor de abonnees op deze podcast

Wat gaat de EU doen voor startups:

https://techcrunch.com/2021/03/17/on-friday-the-eu-will-put-startup-friendly-legislation-to-member-states-will-they-sign-up/?tpcc=ECTW2020

https://www.notoptional.eu/en/country-ranking Nl 16 van 24

  • Ensure employee share options are not subject to capital gains tax until they are actually cashed in
  • Allow startups to issue stock options to employees with non-voting rights
  • Fast-track the process of creating a new company to within one day for €100
  • Accelerate visa processing for tech talent from outside the EU, and incentivise the return of EU tech-talent
  • Reduce regulatory red tape and create regulatory sandboxes

Fraude met poep

https://www-sfgate-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.sfgate.com/news/editorspicks/amp/ubiome-richman-apte-sec-filing-charges-fraud-16042042.php

Brexit nieuws

https://amp.theguardian.com/business/2021/mar/22/data-shows-collapse-of-uk-food-and-drink-exports-post-brexit?CMP=Share_iOSApp_Other&__twitter_impression=true

Ik noem het product en wil van jou graag weten of je er een merk van kent of het gebruikt hebt en of je het gaat missen:

Vorige keer hadden we het al over shellfish/schaaldieren dus oesters en mosselen. Export is afgenomen met 79%

  • Whiskey? Afgenomen met 70%
  • Chocolade? Afgenomen met 68%
  • Zalm? Afgenomen met 98%
  • Rundvlees? Afgenomen met 92%
  • Kaas? Afgenomen met 85%

Marketing met kunstmest

https://www.broodbuis.nl/post/boerburgerbeweging-geen-boer-burgers-maar-marketing-experts

Ik neem aan dat jij als bewoner van de buitengebieden gestemd hebt op de BoerBurgerbeweging, Jeroen? In elk geval hebben anderen dat vaak genoeg gedaan om lijsttrekster Caroline van der Plas in de Tweede Kamer te stemmen, tot mijn verbazing. Maak je geen zorgen, ik heb geen ambities om hier een politieke podcast van te maken, maar deze partij is vooral heel interessant vanuit marketing perspectief. Als je kijkt naar de propositie van de boerburgerbeweging valt iets bijzonders op. Ik draag even letterlijk voor vanaf de eerste regel van het verkiezingsprogramma van de partij:

“Eerlijk voedsel begint met een gezonde bodem. Boeren en tuinders weten als geen ander dat ze rentmeester zijn van de grond. Een gezonde bodem en een rijk bodemleven is essentieel voor de Boer. Het is immers zijn inkomen en hij wil dat de consument veilig en gezond kan eten. Daarnaast wil de boer die bodem doorgeven aan de volgende generatie. Gezonde grond betekent gezonde producten. Voor een goede balans is het wenselijk om door middel van bemesting de conditie op peil te houden. Uit kringloop oogpunt geschiedt bemesting bij voorkeur in de vorm van dierlijke mest en zo nodig met gerichte inzet van kunstmest.”

Wat vind jij van deze start van een verkiezingsprogramma Jeroen? Mij viel op dat ze binnen zeven regels al op het onderwerp bemesting weten te komen. Ik leg zo uit waarom dat interessant is.

Een Nederlandse student Geschiedenis, genaamd Bram Wissink, ontdekte dat de nogal onbeholpen en benaderbare uitstraling van BBB lijst trekker Caroline van der Plas geen toeval is, maar een pose. Wat hij ontdekte is dat de boerburgerbeweging begonnen is door een reclamebureau. Weliswaar arriveerde van der Plas op het Binnenhof op een tractor, als ludieke actie, maar een simpele boerenpartij is het geenszins. in werkelijkheid is de partij een marketing instrument van grote bedrijven. De student bekeek het overzicht van giften van de partij en ontdekte dat er maar van één bedrijf een gift ontvangen is, in totaal voor een bedrag van bijna 2 ton. Die gift heeft de partij ontvangen van een bedrijf genaamd ReMarkAble communicatie BV. Dit reclamebureau, afkomstig uit Deventer, is gericht op strategische marketing en communicatie in de agrarische en food sector. Klanten van het bedrijf zijn onder andere een slachtbedrijf, een melkrobotfabrikant en de gigantische Duitse chemische en farmaceutische fabrikant Bayer. Bayer, je weet wel, dat bedrijf dat in 2016 Monsanto overnam.

De oprichter van het reclamebureau, Wim Groot Koerkamp en de marketing directeur Henk Vermeer, zijn respectievelijk de secretaris van de BoerBurgerBeweging en de penningmeester en campagneleider van de partij. Ook stagiaires van het reclamebureau gingen door het land voor de Boer Burgerbeweging om kandidaten te interviewen. En als klap op de vuurpijl is zijn de Boer Burgerbeweging en ReMarkAble op het zelfde adres gevestigd. Maar op de website van de Boer Burgerbeweging wordt ReMarkAble niet genoemd en ook de klanten van het reclamebureau niet. Als je dan bedenkt dat ReMarkAble’s klant Bayer voor de agrarische sector fantastische oplossingen heeft op het gebied van kunstmest, onder de naam Bayer Crop Science, snap je plotseling waarom het maar zeven regels duurt voordat het BBB partijprogramma op kunstmest terecht komt. Knap staaltje marketing toch? En helemaal niet duur, 2 ton voor een kamerzetel… Leg jij je boerenburen nog even uit dat ze op Bayer gestemd hebben, Jeroen?

Gaat Microsoft Discord kopen?

Microsoft Said to Discuss Discord Bid for Over $10 Billion – Bloomberg

Substack schuurt

Op 12 maart publiceert Substack  (waar Andreesen Horowitz VC in is net als Clubhouse) een blog waarin ze beargumenteren en eigenlijk een soort van aankondigen dat ze sommige schrijvers op Substack betalen. Ze geven een selectie schrijvers een zogenaamd voorschot zodat ze kunnen gaan bloggen op Substack en geen ander werk hoeven te doen om in hun levensonderhoud te voorzien terwijl ze inkomsten opbouwen op Substack. In jouw nieuwsbrief van vorige week gaf je al aan dat Substack daarmee eigenlijk een uitgever is geworden.

Een aantal substackers is in reactie daarop gaan bloggen op deze nieuwste ontwikkeling van wat Substack noemt (substack Pro). Annalee Newitz noemt het een scam. Niet zozeer vanwege het betalen an sich maar meer vanwege het gebrek aan transparantie, het ontbreken van een redactioneel statuut maar ook het optreden tegen nogal rechts radicale bloggers op Substack. Deze worden aangehouden als bloggers, omdat ze veel abonnees hebben en aantrekken en daarmee inkomsten.

Andere reacties zijn substackers zoals Noahpinion die het daar weer niet mee eens is want hij vind dat Substack zich misschien gedraagt als Publisher omdat ze betalen maar anders dan een uitgever zich nergens mee bemoeit. Een andere blogger, Matt Yglesias, is juist heel transparant als Substack Pro-er dat hij betaald wordt en hoeveel hij krijgt.

Substack verschuilt zich eigenlijk nu nog achter een argument wat we de laatste tijd vaker gehoord hebben namelijk dat ze een platform zijn en daarmee alleen doorgeefluik. Ze zijn en hebben geen redactie. Dat is toch wel een puntje waar Trump ook tegen ageerde. Hij wilde artikel 230 schrappen waarin tech bedrijven zich verweren met het argument dat ze slechts een doorgeefluik zijn. Is dit een drogreden geworden en onvermijdelijk dat redactie en moderatie iet alleen een ethische en morele verplichting zal worden voor tech bedrijven?

Grappig is natuurlijk dat dit debat niet met een twitter of facebook vaart gaat maar in een #slongread (slow long read) vorm omdat de bloggers bloggen.

https://blog.substack.com/p/why-we-pay-writers?s=09

https://noahpinion.substack.com/p/substack-complaints-miss-the-mark

https://thehypothesis.substack.com/p/heres-why-substacks-scam-worked-so

De eerste Nederlandse NFT Art Gallery

Vorige week hadden we het over NFT’s, non-fungible tokens. Op een digitale manier waarborgen dat een digitaal product, bijvoorbeeld een kunstwerk, uniek blijft en is gekoppeld aan een enkele eigenaar, via de blockchain. We hebben het er even over gehad welke voordelen deze technologie nou precies zou hebben, maar waar we niet echt uitgebreid op ingegaan zijn is het blockchain deel van het verhaal. Jij bent toch een blockchain believer, Jeroen?

Ik ben daar nog eens wat verder ingedoken en kwam er via Twitteraar @Jonty achter dat het eigenlijk helemaal niet zoveel voorstelt. Als je kijkt wat er precies op de blockchain bewaard wordt dan is dat meestal niet meer dan een URL naar de site die de NFT verkoopt. En daarmee kan veel mis gaan: zo’n domein kan gehackt worden, het bedrijf dat die verwijzing beheert kan ophouden te bestaan, het domein kan overgenomen worden, kortom zo vreselijk zeker is die koppeling helemaal niet. Ga maar eens kijken op het internet, de meeste bedrijven en applicaties blijven niet langer dan een jaar of 10 overeind. Het enige dat je met zo’n NFT  “hebt” is dus een linkje.

Best riskant als je net $ 69 miljoen dollar betaald hebt voor een jpeg, zoals het prachtige werk Everydays: The First 5000 days van Beeple. Een ordinaire kopie van de jpeg van 69 miljoen is overigens hier te zien: https://onlineonly.christies.com/s/beeple-first-5000-days/beeple-b-1981-1/112924

DutchSky NFT

Ik heb nu een NFT te koop staan. Wat bied je?

Het is echt wel een behoorlijke reis om je NFT aan te kunnen bieden en miljonair te kunnen worden. Naar aanleiding van de hype wilde ik proberen of ik dat ook kon. Aangezien een NFT een digitaal stukje eigendom is wat opgeslagen wordt op een boekhouding in de blockchain had ik wel verwacht dat het een steile leercurve zou zijn en dat was het ook. En het is ook niet gratis ofzo. Je moet onderzoeken welke marktplaatsen er zijn, welke de beste voor je is. Als je dan wilt kopen of verkopen moet je een wallet hebben. Afhankelijk van de marktplaats kan je weer andere wallets hebben. Dan moet je natuurlijk ook nog zorgen dat je euro’s om kan zitten in Ethereum want dat is de blockhain die gebruikt wordt. Dat moest ik uiteindelijk doen door wat Ethereum van Binance over te maken en wat euro’s bij te storten op een rekening van een Engels bedrijf met een Zwitserse bankrekening. Als dit uiteindelijk goed gaat kan je je NFT verkopen maar om de boekhouder te belonen en de marktplaats ben je nog wel zo’n 50-150 dollar kwijt om hun aan het gas te houden.

Nu is het eindelijk gelukt. Het leuke van een NFT vind ik dat het net als een voetbal transfer werkt. Je hoeft het nooit helemaal op te geven. Je kan namelijk ook op toekomstige transacties een percentage claimen als je dat wilt.

Mocht er een luisteraar geïnteresseerd zijn of ik voor hen iets NFT-erigs moet verkopen? Email naar jeroen@dejeroenen.com

RTL te koop

https://www.adformatie.nl/media/rtl-wil-af-van-belgische-en-nederlandse-tak

RTL komt officieel uit Luxemburg maar is natuurlijk stiekem een hartstikke Duits bedrijf. Al doe ik ze daarmee misschien te kort, want, laten we eerlijk wezen, RTL Group heeft belangen in 67 televisiezenders, 10 Streaming diensten en 38 radio stations. Dat is best een hoop. Maar er gaat wat gebeuren bij RTL. Je ziet al een tijdje dat RTL bezig is om aandelen en belangen in een aantal kleinere markten van de hand te doen. De gedachte lijkt te zijn dat er geconsolideerd moet worden in een aantal grotere markten. Op die manier kan de concurrentie met Amazon prime, Disney en Netflix maar ook met Facebook en Google aangegaan worden. Duitsland is een super belangrijke markt voor RTL en daar is dan ook de ambitie om deze wedstrijd aan te gaan. Gevolg is dat de Franse, Belgische en Nederlandse takken van RTL daarbij in de etalage zijn komen te staan. Op zich doet RTL Nederland het best heel aardig, zeker in het corona jaar 2020, maar juist in Nederland is een koper in de markt die maar wat graag RTL Nederland toe zou voegen aan het portfolio.Heb jij enig idee over wie ik het dan heb, Jeroen? Ik durf wel met zekerheid te zeggen dat Vodafone en DPG media, de voormalige Persgroep, beiden zeer geïnteresseerd zullen zijn. Christian van Thillo deed jaren geleden al eens een bod op SBS in Nederland. DPG media heeft in België wel de beschikking over een televisiegroep sinds de aankoop van Medialaan, de moeder van VTM. En in België is duidelijk te zien wat de strategie moet worden; een diepe integratie niet alleen met synergievoordelen in de back office maar ook op redactieniveau. Het principe is simpel, de content maar één keer maken, want dat is duur, en daarna op zoveel mogelijk verschillende platformen laten renderen. Een spel dat de Belgen als geen ander beheersen. Natuurlijk ontkent DPG hier over in gesprek te zijn met RTL Nederland, maar neem maar van mij aan dat er al lang werkgroepjes bezig zijn om na te denken over het nu.nl acht uur journaal, een AD versie van Studio Sport, en bijvoorbeeld Viva TV. Kijk jij uit naar deze ontwikkelingen? En denk je dat DPG hiermee een goede concurrentiepositie verwerft ten opzichte van Facebook, Google, Netflix en Amazon?

Oh vet, Zuckerberg op Clubhouse

PressClub with Mark Zuckerberg, Daniel Ek, and Tobi Lütke – transcript & recording – Josh Constine’s PressClub (substack.com)

Ook Substack maar dan anders. Josh Constine is ook op substack en heeft een blog over de clubhouse sessie die hij organiseerde met gasten als Zuckerberg, en de eindbazen van Shopify en Spotify. Opmerklijk dat de hele Clubhouse sessie nu als audio file op de blog gepubliceerd staat. Clubhouse kan en mag dus toch opgenomen worden en het zogenaamde vluchtige karakter is daarmee toch afgelopen?

Ik vond het nogal een cynisch vooropgezet dingetje in de anti Apple coalitie. Normaal gesproken ben ik niet zo’n Mac fanboy maar dit kwam nogal vooropgezet over. Een sessie op het hippe Clubhouse, dat maakt headlines, zelfs in Nederland. Er was zelfs een overflow room nodig vanwege de overweldigende belangstelling. Achteraf ook nog eens alles publiceren inclusief de audio.

En dan het hoge buzzword gehalte. Heel veel creators en SMB. Hoe goed ze het wel niet voorhebben met deze mensen. En daarna begon het Apple bashen.